Festival Mlada portugalka v Beli krajini postaja vse bolj odmeven

23.10.2019 Duška B. 116
Z mladim vinom v jesenski čas
 
Ljubitelji vinskih dogodkov in zabave se vsako leto vse raje vračajo v Belo krajino. V soboto, 19. oktobra 2019 sta Društvo vinogradnikov Metlika in Turistično društvo Vigred Metlika v starem mestnem jedru že enajstič zapored pripravila vinski festival Mlada portugalka v Beli krajini, ki je popoldanskih in večernih urah pritegnil številne domačine,  pa tudi obiskovalce iz vseh koncev Slovenije. 
 
Posebnost portugalke je, da v zgolj nekaj tednih iz mošta dozori v mlado vino ter ponuja takojšnje užitke. Mlado vino je sveže, lahkotno pitno in sortno aromatično v vonju. Ko se prične družiti s pečenimi kostanji, se zgodi prava mala čarovnija.
 
Že v zgodnjih popoldanskih urah so na prireditveni prostor pred metliški grad prispeli konji z vozom, na kateri sta bila kraljica metliške črnine Patricia Blažič in predsednik Društva vinogradnikov Metlika Jani Stopar. Pripravili so  trganje potomke najstarejše trte modre kavčine z mariborskega Lenta, ki raste pred metliškim gradom. Trgatev je potekala po starih običajih, grozdne jagode so trgalci ročno stisnili in jih ločili od pecljev. Ta čast je letos pripadla nekaterim slovenskim regionalnim vinskim kraljicam, predstavnikom Gasilske zveze Slovenije in predstavnikom metliških gasilcev. Potem so posodo odnesli na prizorišče na Mestni trg, kjer je aktualna kraljica metliške črnine  po starem običaju grozdne jagode stlačila z nogami.
 
Na festivalu so svoja mlada vina predstavili številni priznani vinarji, tokrat jih je bilo enajst. Poskrbeli so za kulinarične užitke, na voljo je bila tako belokranjska pogača, (belo)kranjska klobasa in sir, pečen kostanj ter domače dobrote s priokusom Martinovega. Ta večer so izbrali tudi najboljšo portugalko po mnenju strokovne komisije in obiskovalcev. Laskavi naslov je šel v roke Vinske kleti Pečarič – Meginc. 
 
Ko se je dan prevešal v večer, so za dobro vzdušje v prireditvenem šotoru poskrbeli člani Mestne godbe Metlika. Preden se je pričela večerna zabava z glasbeno skupino Kok bend, se je predstavila še glasbena skupina JG3O. Organizatorji so bili zadovoljni tako z vremenom, ki jim je šlo na roko, kot tudi s samim obiskom. Ocenjujejo, da se je prireditve skozi cel dan udeležilo okrog 1500 obiskovalcev.  
 
Prireditev Mlada portugalka v Beli krajini, ki se ji je tokrat pridružil še Festival belokranjske pogače ter domačih kulinaričnih dobrot, postaja iz leta v leto vse bolj prepoznavna in odmevna. Nekateri so festival, ki ima nedvomno še velik potencial,  že pričeli primerjati z Vinsko vigredjo, največjo prireditvijo v Beli krajini.

 

Rudi Vlašič
TD Vigred Metlika

Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?