Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča

V starem metliškem mestnem jedru, v neposredni bližini gradu, stoji Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča, ki s svojo bogato zbirko prikazuje zgodovinsko dediščino gasilstva od začetkov do današnjih dni. V Metliki je bila leta 1869 ustanovljena prva požarna bramba na Slovenskem, muzej pa je poimenovan po dolgoletnem predsedniku GZS in pobudniku za ustanovitev muzeja, dr. Branku Božiču.
V dveh stavbah je prikazan razvoj gasilstva na Slovenskem do 1. svetovne vojne, razstavljeno je različno zgodovinsko gradivo, številne fotografije iz časa pred 1. svetovno vojno in najstarejši gasilski tisk. Na ogled so postavljene stare gasilske brizgalne in gasilka oprema, zanimive čelade, gasilske sekirice, troblje in trobente, uniforme, priznanja, epolete, odlikovanja, manjše gasilsko orodje in makete najstarejših gasilskih brizgaln.
V muzeju je med drugim predstavljena metliška požarna bramba, trije utemeljitelji slovenskega gasilstva, kongresna dejavnost, skrb za izobraževanje in izpopolnjevanje ter tekmovanja.

Znamenitosti v regiji

Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?