30.10.2017 - Odprtje javne polnilne postaje za električna vozila v Metliki
27. oktobra 2017 sta župan Občine Metlika Darko Zevnik  in mag Andrej Ribič, predsednik uprave Elektro Ljubljana d.d., slavnostno odprla prvo javno dostopno polnilno postajo za električna vozila v  Občini Metlika. Polnilna postaja se nahaja v Naselju Borisa Kidriča v Metliki v neposredni bližini lekarne.
 
Polnilna postaja se je izvedla v skladu s Pogodbo o sodelovanju pri postavitvi polnilne postaje za električna vozila in ustanovitev služnosti, katero sta Občina Metlika in Elektro Ljubljana d.d. sklenili letošnjega julija. S pogodbo je bilo dogovorjeno, da bo občina krila stroške vseh gradbenih del, to je gradbena dela pri postavitvi polnilne postaje in dveh parkirnih mest, Elektro Ljubljana d.d. pa bo krila vse stroške elektro montažnih del, vzpostavitve ter priključitve polnilne postaje. Vrednost del, ki jih financirala občina, je znašala 6.805,00 EUR, vrednost del, ki jih je financiralo Elektro Ljubljana d.d., pa je znašala 7.738,00 EUR. Elektro Ljubljana d.d. bo tudi na svoje stroške upravljal in vzdrževal postajo, nudil vso podporo strankam in potencialne uporabnike obveščal o polnilni postaji.
 
Zaradi pomanjkanja javnih parkirnih mest v poslovno-trgovskem centru Gala se je Občina odločila za postavitev dveh novih, izključno za polnilno postajo predvidenih parkirnih mest, in ne le za označitev dveh obstoječih parkirnih mest. 
 
Polnilnica je samostoječa, z dvema polnilnima mestoma, kar omogoča polnjenje dveh električnih vozil hkrati. Gre za model G6 slovenskega proizvajalca ETREL d.o.o. iz Grosupljega.
 
Nekaj osnovnih tehničnih karakteristik polnilnice:
  • polnilna postaja omogoča napajanje vozil z izmeničnim tokom, preko dveh standardnih vtičnic, 2 x 7-polna vtičnica (IEC 62196, Type2, Mode 3);
  • omogoča tri fazno polnjenje z močjo do 22 kW;
  • ob izpadu napajanja polnilnice, se vtikači avtomatsko odklenejo iz vtičnice;
  • elektronska oprema popolno podpira mednarodni standard polnjenja IEC 61851;
  • polnilna postaja ima vzpostavljeno komunikacijo s centrom vodenja upravljavca polnilne infrastrukture, to je Elektro Ljubljana. Komunikacija je potrebna zaradi izvajanja centralne avtorizacije uporabnika, daljinskega nadzora polnjenja ter tudi zaradi morebitnega kasnejšega obračunavanja storitve polnjenja;
  • ohišje je vodoodporno, antivandalsko.
 
Polnilna postaja model G6 sodi med srednje hitre polnilne postaje. Ta tip se večinoma uporablja za polnjenje električnih vozil na javnih polnilnih mestih. Kompaktne dimenzije polnilne postaje omogočajo postavitev postaje na rob pločnika.
 
Elektro Ljubljana d.d. bo do nadaljnjega omogočal za vse uporabnike brezplačno polnjenje ter jim tudi nudil popolno podporo pri polnjenju.
 
Polnilnico lahko porabljajo vsi uporabniki, ki se predhodno registrirajo na spletni strani www.gremonaelektriko.si. Registracija je brezplačna. Na podlagi te registracije je polnilnico mogoče aktivirati na različne načine:  
Promet je eden največjih povzročiteljev emisij škodljivih snovi v ozračje, zato Evropska unija in Slovenija v prizadevanjih za trajnostni razvoj, obvladovanje podnebnih sprememb in omejevanje onesnaževanja okolja močno podpirata omejevanje porabe fosilnih goriv. S postavitvijo polnilne postaje je Občina Metlika naredila prvi korak k spodbujanju elektromobilnosti na našem območju.
 
Prireditev sta popestrila mlada glasbenica Živa Šikonja ob spremljavi Andreja Kuniča, g. Kunič pa je tudi, kot eden od maloštevilnih Belokranjcev - lastnikov električnega vozila,  predstavil kar nekaj koristnih informacij predvsem v prid elektromobilnosti.
 
 
Občina Metlika
Slike
<- Nazaj na novice
kontakt
Občina Metlika
Mestni trg 24
p.p. 165
8330 Metlika
tel. ++386 7 36 37 400
fax. ++ 386 7 36 37 402
E-naslov obcina.metlika@siol.net
avtobusni vozni red 
železniški vozni red
 
     
 
© Občina Metlika - Pravno obvestilo Prijava
Izvedba in oblikovanje: p@rtner