Vinska vigred v Beli krajini
NAJVEČJI VINSKI FESTIVAL V SLOVENIJI
VINSKA VIGRED V BELI KRAJINI
Od 19. – 21. maja 2017 v METLIKI

 
KO SE POMLAD ŽE SPOGLEDUJE S POLETJEM
OŽIVI STARO MESTNO JEDRO
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ne le Bela krajina, ampak vsa Slovenija vsako leto prvi vikend po 15. maju  težko pričakuje Vinsko vigred. Ta praznik nagrajenih vin, belokranjskih dobrot in promocije etnoloških posebnosti ter kulturnih dosežkov se je v več kot treh desetletjih močno usidral med slovenske turistične dogodke, saj ga vsako leto obišče več kot 20 tisoč gostov. 
 
Vinska Vigred, ki se je razvila iz ocenjevanja vin, se vsako leto začne z dogodkom, ki ga pripravi Društvo vinogradnikov Metlika in se imenuje Borza vin. Gostincem iz vse Slovenije predstavijo nagrajena belokranjska vina. Posebno mesto imajo predikati, ki dosegajo na mednarodnih ocenjevanjih vidna priznanja.
 
Na petek pripravijo kronanje kraljice metliške črnine in podelitev šampionov vin. Vigredi se vsako leto udeležijo tudi predstavniki pobratenih občin Ronchi, Wagna in Ozalj. V petek prav tako odprejo kulinarično razstavo, ki jo pripravi Društvo kmečkih žena Metlika.
 
Sobota je dan, ko se po Metliki sliši glasba pihalnih orkestrov, goste pa razveseljujejo domača folklorna skupina Ivan Navratil in gostujoče folklorne skupine. Tudi na ta dan gostje pokušajo najboljša belokranjska vina, belokranjsko pogačo, na delavnici pa se to zaščiteno posebnost lahko naučijo tudi peči. Seveda za največji specialiteti Bele krajine veljata odojek in jagenjček na ražnju. V soboto organizirajo avtobusne prevoze iz vse Bele krajine in Novega mesta, iz drugih delov Slovenije pa se obiskovalci pripeljejo sami, nekateri pripotujejo z avtobusi ali vlakom ali pa kar prikolesarijo. Od prve vigredi so kolesarji posebni gostje sobotnega popoldneva, pripelje se jih kar okrog 800.
 
Nedelja je na vigredi družinski dan. Številne aktivnosti in delavnice so prilagojene otrokom, družinam in seveda tudi vsem ostalim, ki jih pritegnejo raznovrsten program ter številne stojnice. Trije mestni trgi se nahajajo v jedru mesta, vendar so kljub temu porazdeljeni tako, da so zvočno med seboj izolirani. Tako se zvečer, ko nastopajo ansambli zabavne, pop in rok glasbe med seboj »ne motijo«. V starem mestnem jedru v nedeljo pripravijo tudi športni dogodek – devetkilometrski Urbanov tek, poimenovanem po cerkvici, ki nosi ime zaščitnika trt.
 
Vinska vigred predstavlja veliko priložnost za promocijo Metlike in razvoj vinogradništva in turizma v Beli krajini. Ponuja sprostitev in užitek ob veliko zanimivih dogodkih, ki jih na sončni strani Gorjancev vsako leto skrbno pripravimo.
Datum: 19.5.2017
Organizator:
Naslov organizatorja:
E-pošta:
Telefon:
Nazaj

<< Nazaj v meni
kontakt
Občina Metlika
Mestni trg 24
p.p. 165
8330 Metlika
tel. ++386 7 36 37 400
fax. ++ 386 7 36 37 402
E-naslov obcina.metlika@siol.net
avtobusni vozni red 
železniški vozni red
 
     
 
© Občina Metlika - Pravno obvestilo Prijava
Izvedba in oblikovanje: p@rtner